Innehåll

    Förbundet

    Förbundet är en av de två sidorna i konflikten som utspelar sig på lajvet, och det består av Cordover, Danna’gil och Jorgaler. Om du ska spela cordov behöver du endast läsa det som står här.

    Tack: Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till alla som hjälpt till med att ta fram fiktionstexterna till KH 11. Ett särskilt tack går till Anton Müller, Elin Westlund, Alma Johansson, Dennis Joelsson, Simone Riis Hasselskog, Tor Schnell Melander, Simon Johansson, Andreas Kindblad, Emma Loorents, Isabelle Kyed, Björn Almroth, Palle Borenberg, Ludwig Sundström, Max Peters och Rufus Håkansson.
    Vi vill även ge ett stort tack till arrangörsgruppen för KH9 för att vi fått återanvända deras texter och material.

    Kort om grupperingar inom förbundet

    Cordovien

    Cordovien är en relativt välfungerande totalitär, religiös och planekonomisk stat. De kan också beskrivas som en blandning mellan fascism och kommunism, med en stark tro på landssjälen. Alla delar av kulturen genomsyras av en stark gemenskap som för det mesta gynnar medborgarna, men som också kan vända dig ryggen om du inte håller dig inom ramarna för vad som accepteras.
    Jämlikhet, en känsla av moralisk överlägsenhet och kollektivets bästa är starka drivkrafter för de flesta. Visionen med Cordovien är att gestalta ett samhälle där kollektivism, nationalism och paranoia är ledord.

    Danna’gil

    Danna’gil har också vissa fascistiska drag men är ett samhälle där status baseras på renlighet i blodet/en form av racism (ej kopplat till off-game attribut). Danna’gil har en form av dyrkan av gammal teknologi som använts av deras folk, och en stark motivation till varför danna’gil skickar trupper till Jorgala är att återta förlorade artefakter.
    Danna’gil gav för länge sedan över kontrollen av de två öar som cordoverna nu bor på. Danna’gil bor på den västligaste av Cordoviens tre stora öar.

    Jorgaler

    Jorgaler är starkt religiösa och anarkistiska. Genom religionen har de en dualism, där individer runt 15 års ålder delar upp sig i två olika aspekter av sin gud, och väljer både yrken och inriktningar därefter (Bland de som anmält sig såhär långt ingår även kön i valet som görs vid 15 års ålder – de som identifierar sig som kvinnor har klänning, medan män har byxor). 
    Jorgalien, vilket är den södra delen av Jorgala på fastlandet som befriats av Cordovien, är i praktiken en lydstat till Cordovien. Det sägs att jorgaler är cordoviernas syskonfolk och Cordovien bidrar stort till landets administration och försvar.  Jorgalenra har länge varit kuvade, och är vana att göra vad som krävs för att överleva. De vill i regel styra sig själva på bynivå, varför de inte alltid är nöjda med den cordovska modellen.

    Konceptguide

    Gillet Förbundet

    Tack till Peter Elofsson Edgar som har skapat bilderna.

    Cordover

    Cordovien i punktform

    • Cordovien är ett örike som består av tre större öar väster om kontinenten. Landet styrs av ett råd som kallas Salen. Huvudstaden heter Toulonne.
    • Cordovien är en välfärdsstat. Det finns utbildning, sjukvård och mat till alla landets medborgare oavsett arbetsförmåga.
    • Cordovien kan liknas vid en enpartistat. Tekniskt sett är Cordovien en diktatur under Salen, men för de allra flesta cordover är detta inte ett problem. Diskussion om systemet är tillåten innanför ramarna, men upproriska tankar och handlingar kan ge synnerligen kännbara straff.
    • Cordovien är ett slutet land. Det är få cordover i landet som träffat utlänningar. Undantaget är cordover i och från Askhamn, den enda staden som är öppen för handel med omvärlden.
    • Salen, kontrollerar informationen som når medborgarna, och denna information är ofta ideologiskt färgad. En vanlig cordov har inte tillgång till någon objektiv information. Den propaganda som genomsyrar samhället är dock klokt utformad och svårgenomskådad. Salens information är normalt sett sann, men vinklad och ofullständig.
    • En stor majoritet av cordoverna älskar sitt land, och anser att Salen gör det som är bäst för landet och folket.
    • Även om tron på den cordovska Landssjälen genomsyrar hela administrationen finns det utöver salen en religiös del som kallas “Templet”, som till skillnad från Salen endast inriktar sig på religionen.
    • Den cordovska tron är intimt sammankopplad med nationen. Centralt för tron är att cordover har en själ, som är en del av Landssjälen, och att den som begravs i eller med cordovsk jord kommer att återfödas. Cordover som befinner sig utomlands bär därför alltid med sig en liten påse med cordovsk jord, så att själen kan hitta tillbaka ifall cordoven stupar innan denne kommer hem.
      Om en cordov drunknar eller bränns kommer själen aldrig hitta tillbaka. Detta scenario är en mardröm som varje cordov vill undvika till varje pris.
    • Landssjälen måste hållas ren och obefläckad från ocordovskt beteende. Det innebär att dåliga individer måste få sitt beteende korrigerat eller rensas ut om de smutsar ned den. Att ange en kamrat är därför lojalt och patriotiskt, eftersom det håller själen ren och ser till att kamraten inte hinner sjunka så lågt att dödsstraff blir enda svaret.
    • Cordovien är fullständigt jämlikt i teorin och klassmässigt förhållandevis jämlikt i praktiken. Klasskillnaderna är relativt små jämfört med resten av kampanjvärlden.
    • Det finns inga könsskillnader i dräktskick. Klara färger, knälång skjortel, raka enkla byxor utan mycket vidd, eller hosor och brokor är vanligt för alla. Cordover undviker i kontrast till gillesknektar att sticka ut för mycket med sin klädsel, även om de gärna bär exempelvis markörer för utmärkelser, krenelering etc. 
    • Mat, bostäder och annan infrastruktur ägs gemensamt. En cordov har dock viss privat egendom i form av kläder och lös egendom. Det är olagligt att egoistiskt samla på sig resurser för egen vinning.
    • Pengar används inte i den cordovska ekonomin. Arbetare får inte lön, utan hämtar ut de resurser de behöver och har rätt till hos den lokala administrationen. Arbets- och resursfördelning sköts av en omfattande nationell byråkrati.
    • Cordovien är militariserat. Alla medborgare som kan gör ett års värnplikt vid 15 års ålder. 
    • Den militära hälsningen används också civilt i mer formella sammanhang. För att göra hälsningen läggs höger hand mot bröstet och förs sen svepande ned mot höger. 
    • Cordover har god arbetsmoral. Varje morgon ställer de upp sig i en prydlig fyrkant, läser den cordovska eden och lyssnar till dagens åtaganden, vare sig de är i fält eller i byn.
    • Cordover lever i storhushåll där flera vuxna ansvarar för barnens fostran tillsammans. Två av dessa vuxna är vanligtvis cordovens biologiska föräldrar, men vanligt är även att ett barn som av någon anledning behöver omplaceras uppfostras av ett annat storhushåll.
      Det är alltså inte så viktigt med blodsband i Cordovien, utan snarare sociala band inom ens närmaste grupp. En cordovs “syskon” är de människor hen växte upp med.
    • Cordovien är sexualliberalt. Cordover kan och får ha fler än en partner samtidigt. Detta är normalt. Preventivmedel är något som finns och används, särskilt i militären. Giftermål mellan två cordover är sällsynt men förekommande, och är på inget sätt konstigt. Som spelare behöver du aldrig spela på sexualitet och romantik om du inte själv vill och väljer det.

    De cordovska garderna:

    Cordovska stridande trupper är uppdelade i de tre gardena falkgardet, lejongardet och ulvgardet.
    Därutöver tillkommer även Jorgalska gardister och Danna’gilska trupper.

    Falkgardet

    Falkgardet är det största och mest mångsidiga gardet. En falkgardist är vanligen beväpnad med svärd och sköld, armborst, spjut, eller något liknande. Falkgardet utgör ryggraden i Förbundets krigsmakt, och är väl lämpat att utföra många olika slags sysslor.
    Dess färger är gul och grön, och i uniformen ingår en vapenrock (där den gula sidan i regel är på vänster sida av bröstet) och en grön pillerburksmössa beroende på grad.

    Lejongardet

    Lejongardet är Cordoviens tunga trupper. De har vanligtvis tung rustning och slåss med svärd och sköld, tvåhandssvärd, hillebard eller liknande.
    Dess färger är vit och röd, och de bär vapenrock där den vita sidan är på vänster sida av bröstet samt en vit pillerburksmössa beroende på grad.

    Ulvgardet

    Ulvgardet är specialiserat på lätta spanings- och störuppdrag. De rör sig enkelt i skogen med lättare rustning, vanligtvis beväpnade med armborst, båge och/eller sköld och svärd. De utgör inte sällan flankerande trupper, är väl kamouflerade och bra på att verka i terräng. Dess färg är brun och de bär ofta (men inte alltid) en brun vapenrock och en brun pillerburksmössa.

    Utöver de tre gardena finns det även ett antal specialroller:

    • Staben är de som leder trupperna i fält.
    • Sjukvårdare tar hand om och lappar ihop skadade gardister. De som är dedikerade sjukvårdare bär blått och en blå pillerburk.
    • Prelater är cordovernas motsvarighet till präster, och representerar templet. De bidrar ofta med olika former av själavård och kan även uppmuntra till cordovskt handlande.
    • Saliter är Cordoviens militärpoliser och ansvarar för att straff utfärdas. De tar i regel över där prelaternas vårdande perspektiv inte räcker till. 
    • Ormgardet är landets säkerhets- och underrättelsetjänst. De inhämtar information, utför undercover-uppdrag och rensar ut problem innan de hinner växa till allvarligare huvudvärk för Cordovien.

    Organisation

    Här beskrivs hur Förbundets trupper är hierarkiskt organiserade, samt vad befäl för vardera nivå kallas. Organisationen är beskriven nedifrån och uppåt, eftersom den stora majoriteten av trupperna är vanliga soldater.

    Rote

    Den mest grundläggande enheten i armén är roten. Den består av ca 3-12 soldater som verkar tillsammans i fält, bor ihop och känner varandra väl. Den leds av en rotemästare med en lansför som ställföreträdande.
    Vid behov kan en rote delas upp i två eller fler delar, som i så fall kallas lansar. De leds i så fall av rotemästaren respektive landsför.

    Fana

    En samling av rotar, normalt ca 3-8, utgör tillsammans en fana. Även soldater i samma fana känner normalt varandra väl och såväl umgås mycket på fritiden som verkar tillsammans i strid.
    En fana leds av en fänrik, som vid sin sida har 1-3 adjutanter som ställföreträdare.

    Fänika

    Flera fanor utgör en fänika. Den leds av en kapten, som vid sin sida har en kaptenssekond som ställföreträdare. Kapten och uppåt är ofta inte lika aktiva i striden, utan arbetar från bakre linjerna med samordning och planering.
    Ledningen för en fänika kan ha ett antal stabsfänrikar och klerker knutna till sig, som jobbar med att bistå kaptenen i att leda fänikan.

    Brigad

    Flera fänikor bildar tillsammans en brigad. Den leds av en brigadmarskalk, som vid sin sida har en brigadmarsalkssekond som ställföreträdare. Liksom kaptenen är brigadmarskalken sällan själv ute i fält, utan leder sina trupper från lägret genom att delegera och beordra sina underlydande kaptener.
    Ledningen för en brigad kan ha ett antal stabsfänrikar och klerker knutna till sig, vilka bistår brigadmarskalken i att leda brigaden.

    Armé

    Ytterst är alla trupper del av en armé. Det finns två arméer i förbundets krigsmakt på fastlandet; Norra armén och Södra armén. På lajvet tillhör alla de cordovska trupperna den Norra armén.
    En armé leds av en armémarskalk, direkt utsedd av Salen, och har vid sin sida en armémarskalkssekond.

    Gradvimplar

    Alla förbundets trupper bär på höger axel på sitt uniformsplagg en liten gradvimpel, som visar vilken grad soldaten har. Bilden nedan förklarar hur gradvimplar ser ut och vad de betyder.

    Tack till Emil Rogvall för bilden.

    Namnskick

    Cordover har franska namn.
    Namnen är uppbyggda av tre delar: [förnamn] [tillnamn] de [ort].

    Förnamnet är ett valfritt franskt förnamn. Tillnamnet är något som beskriver personen, vanligtvis ett adjektiv. Ortsnamnet är den stad eller by varifrån rollen kommer.
    Det är inte viktigt att vara grammatiskt korrekt med tillnamnet, utan ta något passande och översätt med Google Translate om du behöver.

    Exempel: Jacqueline Aimé de Vency, Dominic Téméraire de Aurillac, Valery Main du Fer de Bois.

    Landseden

    Vid varje morgonuppställningen läser alla tillsammans upp landseden, oftast genom att någon leder och andra upprepar det som sägs.
    Den går som följer:

    Den jord vi bruka, det vatten vi dricka

    ska helgas och tjänas, i ande och i handling

    Ty det är vår jord, ty det är vårt vatten

    Vi tacka vårt rike för dessa gåvor

    Mitt blod för Cordovien, Cordovien för mitt blod

    Cordovernas tankar om andra

    Cordoviens allierade
    Danna´gil

    Danna´gil ses ofta som annorlunda även om det cordovska sättet att styra har mer likheter med danna’gil än exempelvis gillet. Ibland finns viss avund över att danna’gil ofta får bättre utrustning, men det finns också nyfikenhet mot framförallt halvbloden inom danna’gil.
    Helbloden, de som bär ett vitt tygstycke runt höften (sash) är dock mer väsensfrämmande och är snarare några vars spydigheter en kan behöva uthärda (alla cordover känner dock inte till skillnaden mellan hel- och halvblod). Danna’gil kan även kännas svårare att lita på då de ofta värderar deras artefakter högre än cordovska liv.
    Danna’gil sköter i regel även sina egna bestraffningar mm, då de inte är del av cordovernas rättssystem.

    Jorgaler

    Jorgaler ses vanligtvis som lillasyskon och behandlas ofta därefter, även om en inte brukar klandra deras förmåga som exempelvis gardister. Jorgalerna har en annan och mer sluten syn på den egna familjen och byn, och ser ofta dessa som viktigare än den centrala administrationen. Detta kan tyckas märkligt, men gör det också lättare att prata öppet med jorgaler då de inte har en lika stark angiveritradition. 
    Samtidigt som det finns en tacksamhet och glädje för jorgalernas deltagande i kriget kan det förekomma känslor av att de inte är tillräckligt tacksamma för den “frihet” de fått, och det kan även finnas en frustration över att fler jorgaler inte deltar i striderna. 
    På KH11 ser Jogalerna det som god etikett att täcka merparten av kroppen, men det finns ingen stark prydhet, och det är inte konstigt att de har exempelvis kortärmat om det är varmt

    Cordoviens fiender
    Knektar

    Knektar är gillets huvudsakliga trupper, och de är inspirerade av landsknechtmodet. De är egoistiska svin som bara bryr sig om pengar och är villiga att skörda både liv och natur för att bli rikare. De skulle till och med svika sitt eget land för rätt summa.

    Gillesjorgaler

    Gillesjorgaler liknar på många sätt förbundsjorgaler även om de inte bär uniform. De ses ofta som vilsna, men de går ofta att förhandla och kompromissa med.

    Falisier

    Falisier hämtar estetiskt inspiration från renässansen Östeuropa, och i synnerhet Polen. De ses som en stökig och dumdristig skara som med livegna som lever under slavliknande förhållanden inte är mycket bättre än knektar. De ses ofta som kortsiktiga och opålitliga vilket gör att överenskommelser med dem ofta inte går att lita på på längre sikt.

    Skaegi

    Skaegi är inspirerade av vikingar i kläder och rustning. De ses ofta som hemska barbarer som både plundrar och offrar människor. De har samtidigt en tydlig hederskultur även på slagfältet, vilket gör att de nästan aldrig säger nej till en envig.
    Om en kan få en tillfångatagen skaegi att lova något kan en nästan säkert lita på att det följs. Skaegi tar även trälar.

    Hessbrännare

    Hessbrännares dräktskick bygger på fattig senmedeltid/tidig renässans. De är de som är längst ned i gilleshierarkin, men samtidigt verkar de vara för vilseledda för att inse att de inte borde slåss för gillet.  De värderar den egna familjen högt, och en kan ofta komma åt dem genom att utnyttja deras släktband.

    Jorgaler

    Här hittar du texten om det du behöver veta för att spela jorgal.
    Eftersom vissa delar av fiktionen uppdaterats bör du läsa texten även om du spelat jorgal tidigare.

    Om du ska spela jorgal bör du även läsa den övergripande texten om Förbundet och Cordover på denna sida. 

    Även de som inte ska spela jorgaler får läsa texten, men det är inget krav!

    Danna’gil

    Här hittar du texten om det du behöver veta för att spela danna’gil.
    Eftersom vissa delar av fiktionen uppdaterats bör du läsa texten även om du spelat danna’gil tidigare.

    Om du ska spela danna’gil bör du även läsa texten om Förbundet och Cordover på denna sida. 

    Även de som inte ska spela danna’gil får läsa texten, men det är inget krav!