Falisier
Utöver denna text bör du även läsa texten om gillet och knektar.
Falisi är ett land som ligger i anslutning till både Gillet och Jorgala, och befinner sig därför nära de konflikter som pågår med förbundet.
Formellt styrs falisi av en regent som har direktkontroll av en liten del av landets befolkning, men det finns många olika grupper inom landet som har olika grader av makt och inflytande. Det falisiska samhället kan sägas vara uppdelat i tre huvudsakliga grupper, vilka är markägare (Magnater), en nomadisk grupp som kallas för Wolność, samt livegna (serfer).
Utöver detta finns det minoritetsgrupper av både knektar och jorgaler i landet.
Magnaterna kan variera från att vara mäktiga grevar till personer som endast äger sin egen gård. De mer välbeställda magnaterna har betydande makt, och försöker ofta få regenten att fatta beslut som gynnar deras egna intressen, både genom indirekta hot och löften om stöd.
Serfer lyder under magnater, och har det ofta väldigt dåligt ställt. Det är exempelvis vanligt att serfer aldrig lämnat den by där de fötts. Regenten använder ibland hot om att ge serfer bättre rättigheter som ett politiskt vapen mot magnater, men i praktiken har det inte gjort att serfer har fått det bättre.
Wolność är en grupp som avskilt sig från det vanliga falisiska samhället för att leva ett mer fritt liv. Wolność har inte livegna på samma sätt, och har en nomadisk livsstil där de både lever på landet, plundrar och agerar som legosoldater. Regenten har en allians med Wolność, om än relativt svag, då hon tillåter dem att fortsätta sitt levnadssätt utan att betala skatt mot att de kan stötta regenten med både tjänster och som en säkring om mäktiga magnater skulle göra kuppförsök.
På grund av att de olika grupperingarna inom falisi är såpass olika finns det stora skillnader i levnadssätt, men det finns fortfarande vissa aspekter som kan urskilja falisier. Bland annat är de mer vana vid en bondeekonomi som på många sätt liknar ett feodalt samhälle. Pengar används därför oftast för lyxvaror, och är till skillnad från hur det är i gillet inte en nödvändighet för att klara sig från dag till dag.
Detta gör att falisier är sämre på både pengar och kontrakt än gillet, men thaler är icke desto mindre en stark drifkraft för alla falisier som slåss för gillet.
Falisi har oftare öppnare dialoger inom sina kompanier som för wolnosc tar formen av att de själva väljer sina ledare medan magnaterna istället har vetosystem där alla måste komma överens. Det är därför inte ovanligt att rollen som hauptman snabbt kan skifta.
Klädskick
Klädskicket i falisi är inspirerat av senmedeltida/renässansen Polen.
Namnskick
Namnskicket bygger på: förnamn, Namn på förälder + -ovich/evich eller -ovna/evna, Släktnamn.
Exempel: Marsza Mielentovich Uparty
Bra att tänka på
Även om falisi hämtar inspiration från exempelvis Kislev i Warhammerfiktionen bör kopplingar till Ryssland undvikas.
Stort tack till Björn Almroth, Palle Borenberg, Ludwig Sundström, Rufus Håkansson och Max Peters som bidragit med både erfarenheter, förslag och bollplank under framtagandet av texterna om falisier till KH11.