Gillet
Gillet är en av de två sidorna i konflikten som utspelar sig på lajvet, och de består av knektar/Jakower, Hessbrännare, Falisier, Skaegi och Jorgaler. Om du spelar knekt behöver du endast läsa det som står här.
Tack: Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till alla som hjälpt till med att ta fram fiktionstexterna till KH 11. Ett särskilt tack går till Anton Müller, Elin Westlund, Alma Johansson, Dennis Joelsson, Simone Riis Hasselskog, Tor Schnell Melander, Simon Johansson, Andreas Kindblad, Emma Loorents, Isabelle Kyed, Björn Almroth, Palle Borenberg, Ludwig Sundström, Max Peters och Rufus Håkansson.
Vi vill även ge ett stort tack till arrangörsgruppen för KH9 för att vi fått återanvända deras texter och material.
Allmänt om gillet
Gillet är ett företagsförbund som spridit sig över världen. Om du spelar på gillessidan – oavsett vilket land och kultur din karaktär härstammar från – påverkas du kraftigt av Gillets influenser och värderingar.
Företagskulturen är en ultraliberal kapitalistisk miljö som genomsyrar livet från minsta anställda civil och legosoldat till kompaniägare och finansiärer. Alla olika kulturer som utgör Gillet uttrycker det på sina egna sätt men hänsynslösheten, tävlingsinstinkten och fokuset på individen genomsyrar dem alla. Att vara bäst, prestera mest, vara rikast och uppvisa bäst kontrakt är förväntat av dig.
Rika och lyckade personer är att inspireras av medan fattiga och kontraktslösa bara har sig själva att skylla för att de svälter.
Kort om grupperingar inom Gillet
Knektar
Knektar vilka kan komma från Jakowien och Valoi, är kärnan i gillet och är det tydligaste uttrycket för gillets anda med liberalism och kapitalism.
De utmärks av deras ofta pampiga landsknechtkläder med slits och puff, och har det ofta lättare att komma högre upp i samhället än andra grupper. Religiositeten varierar från knekt till knekt, men vanligast är att en tror på helgon, vilka också kan variera. Knektar binds av deras kontrakt och något av det värsta som kan hända är att ses som en kontraktsbrytare.
I övrigt sätter knekten i regel sig själv först, och de som hamnat längre ned i samhällsskalan förtjänar att vara där för att de är lata, dumma och/eller saknar drivkraft.
Hessbrännare
Hessbrand är en fattig del av gillet, med ett folk som är stolt men samtidigt ofta ses som andra klassens medborgare. Även om hessbrännare ofta arbetar hårt och lägger heder i sitt arbete befinner de sig i regel på gillessamhällets botten och ses ofta ned på för att vara fattigare. Detta speglas också i deras dräktskick som inte sticker ut lika mycket som knektarna (senmedeltid/tidig renässans).
Det är vanligt att hessbrännare flyttar ut från hessbrand för att arbeta i knektarnas industrier. Hessbrännarna har en stark känsla av heder vilket ofta tar formen av envishet och stolthet. Trots hessbrännares låga status i samhället ser de ofta sig själva som bättre än andra folkgrupper.
De har väldigt starka band inom den egna familjen, och samhället styrs i regel på by-nivå. Något som ofta besvärar hessbrännare är att Gillet mer och mer omvandlar hessbrändska byar till olika former av bruk och gruvor till följd av den billiga arbetskraften och naturresurserna.
Knytnävsslagsmål är en vanligt förekommande del i den hessbrändska kulturen. På KH11 har hessbrännare ingen särskild dialekt.
Falisier
Falisier har många likheter med knektkonceptet i stort, men drar estetiskt mer inspiration från östeuropa, såsom renässansens Polen.
Falisi har dock till skillnad från knektar och hessbrännare ett feodalt samhälsskick, med en för knektar ganska komplex blandning av klasser. Falisier har också en del av befolkningen som är livegna. I det falisiska samhället finns det också en stor grupp som brutit mot den feodala strukturen och som lever mer fritt, och många ser dem som vilda plundrare (det är utifrån intresseanmälningar framförallt denna grupp som kommer finnas representerade på KH11).
Falisier drivs likt knektar av thaler, men är också vana vid bondeekonomi vilket gör att de ofta är sämre på att hantera pengar än knektar.
Skaegi
Skaegi är en folkgrupp i nordvästra delen av gillet som hämtar mycket inspiration från vikingar. Skaegi är inte lika ingrodda i gillets övergripande kultur, men de är fortfarande en del av gillet och förstår betydelsen av pengar.
Deras samhälle är uppdelat i olika områden som styrs av hövdingar eller kungar. Samhället är uppdelat i flera samhällsklasser, och i denna kategori ingår även slavar. Skaegi dyrkar inte gudar, utan har istället en förfädersdyrkan.
Heder är väldigt viktigt för alla skaegier, vilket ofta handlar om att sätta den egna släkten i första hand. Inom skaegi förekommer även mycket förtryck och diskriminering mot släkter som anses stå lägre i heder.
Skaegi är ett folk som ofta reser mycket, och är kända som både handelsresande och plundrare. Detta har även lett till att en stor grupp skaegi bosatt sig i Jorgala sedan en lång tid tillbaka, där de agerat likt de furstar som redan funnits i landet och utnyttjat jorgaler som slavar.
Jorgala
Jorgala är starkt religiöst och anarkistiskt.
Genom religionen har de en dualism, där individer runt 15 års ålder delar upp sig i två olika aspekter av sin gud, och väljer både yrken och inriktningar därefter. Den norra delen av Jorgala är fortfarande under gillets inflytande, men de södra delarna har erövrats av Cordovien. Norra Jorgala har inget eget statsskick, utan har istället en blandning av icke-jorgalska förstar (däribland skaegi) som styr över jorgalerna, samt en stor andel som lever i gillets kapitalistiska system.
Likt hessbrännare ses dock Jorgaler i regel som andra klassens medborgare i knektarnas ögon. Jorgalenra har länge varit kuvade, och är vana att göra vad som krävs för att överleva.
De vill i regel styra sig själva på bynivå, varför de inte alltid är nöjda med varken den cordoviens eller gillets influencer. Jorgaler ser även naturen som ett uttryck av deras gud, varför de besväras av gillets industriella effekter på landskapet.
Konceptguide


















Tack till Peter Elofsson Edgar som har skapat bilderna.
Knektar
Gillet i punktform
- Gillet är en sammanslutning av en stor mängd företag som tillsammans kontrollerar i stort sett all handel på fastlandet, jämförbart med Hansan under medeltiden. Gillet är väldigt mångkulturellt och öppet för alla med resurser att bli delägare. Det görs stor skillnad på att vara en del av Gillet och att enbart jobba för Gillet.
- Gillets medlemmar: Det finns tusentals hus, företag, länder och städer inom Gillet som räknas som medlemmar. De mest inflytelserika är de tre stora husen som grundade Gillet. Militära hus Cretzer, teknologiska hus Ritter och kulturellt inflytelserika hus Veleno. Cretzers “huvudstad”, Cretzburg, fick för några år sedan ett giftmoln som släppt över sig av cordoverna vilket gjort att större delarna av den cretzburgska befolkningen avlidit.
- Tryckkonsten och det fria ordet är stort inom Gillet. Lokala tidningar och skvaller finns att köpa i alla städer. Störst är Observatören som finns över hela världen. Många tjänster utlovas för ett gott ord i Observatören.
- Kontrakten du har är vad som avgör ditt värde och ses som heliga. Att vara kontraktslös är att vara värdelös i samhällets ögon. Att bryta ett kontrakt innan det löpt ut är att göra dig opålitlig för all framtid.
- Har du ingenting finns ingen hjälp att få i samhället. Det finns inget skyddsnät, det finns ingen hjälp. En kan bara klättra uppför samhällsstegen genom att klättra på sina likar.
- Dina tillgångar och kunskaper är det enda som avgör var på samhällsstegen du står.
- Fattigdom är utbrett. Det är en vanlig uppfattning att var och en är sin egen lyckas smed, och att rikedom kommer till den som arbetar hårt. Det är dock få som lyckas klättra ordentligt.
Den utbredda majoriteten av alla som lever under Gillet är folk som kämpar för att klara sig genom livet. Vissa är fast i vad som kan kallas skuldslaveri medan andra pantsatt sina ägodelar för att ta lån. Andra kan vara fast i osäkra anställningar. Som spelare får du gärna spela på någon slags ekonomisk press eller utsatthet.
Gillets krigsmakt
Här beskrivs hur Gillets krigsmakt är hierarkiskt organiserad, samt vad befäl och trupp på olika nivåer kallas.
Organisationen är beskriven nedifrån och upp. Gillets krigsmakt präglas av dess ekonomiska system, och det finns en till synes oändlig uppsjö av legoknektar organiserade i olika stora grupper.
Gillets knektar
Gillets knektar delas i regel in i ett antal olika kategorier beroende på beväpning:
- Fotknektar är grundstommen i de flesta kompanier och är de “vanliga” soldaterna. Fotknektar kan ha många typer av beväpningar för både när- och avståndsstid.
- Jaegerknektar är gillets specialiserade spaningstrupper, och har både vapen och utrustning som passar till denna uppgift.
- Stormknektar är de inom gillet som specialiserat sig på att använda giftrök och andra krutvapen. Jobbet ses som särskilt riskfyllt med tanke på att de hanterar hälsofarliga vapen.
- Dubbelsoldare är gillets tungt rustade trupper och som namnet antyder är de också de mest välavlönade. Många fotknektar strävar efter att bli dubbelsoldare som en del av sin karriär, även om alla inte måste gå den vägen för att nå långt.
- Kampkultspräster: Är knektar som hängivit sig åt att upprätthålla och sprida tron på helgonen. Kampkultsprästerna bär i regel utrustning som matchar någon av de andra knektkoncepten, men bär ofta renlighetssigill/purity seals och andra markörer för att visa sin tro.
- Sjukvårdare är specialister på att leverera sjukvård och har mindre beväpning än övriga knektar.
Kampgrupp
Den mest grundläggande enheten är en kampgrupp. Det är en grupp på ca 3-12 soldater som verkar tillsammans i fält, bor ihop och känner varandra väl. Den leds av en webel, som vid sin sida har en gefreiter som ställföreträdande befäl.
Kompani
Består normalt av 3-8 kampgrupper, som tillsammans utgör ett kompani. Soldater i samma kompani känner normalt varandra ganska väl och såväl umgås på fritiden som verkar tillsammans i strid. Ett kompani leds av en hauptmann, som vid sin sida har 1-3 leutnanter som ställföreträdare.
Regemente
Flera kompanier utgör tillsammans ett regemente. Det leds av en oberst, som vid sin sida har en oberstleutnant som ställföreträdare. Befäl på denna nivå och uppåt är ofta inte lika aktiva i striden, utan arbetar från bakre linjerna med samordning och planering. Ledningen för kompaniet kan ha ett antal stabsweblar knutna till sig för att bistå i planerings- och ledningsarbetet.
Armé
I de fall där stora trupper samordnas av samma person eller företag inordnas de i samma armé. Den leds av en general, med en generalleutnant som ställföreträdare. Eftersom en armé är hutlöst dyr är det ovanligt att trupper organiseras på denna nivå.
Befälsband
Alla befäl i Gillets militära organisation bär ett befälsband över överkroppen, som visar vilken grad befälet har.
Det ska bäras av alla befäl, men det spelar ingen roll över vilken axel det hänger. Bandens färg framgår enligt bilden nedan.

Namnskick
Jakower har tyska namn enligt formeln [förnamn] [efternamn].
Exempel: Gilda Adler, Bruno Wallenstein, Gertrude von Babenburg.
Dräktskick
Jakowskt dräktskick är renässansinspirerat mode, i synnerhet så kallade landsknektsdräkter.
Skjorta, jacka, kjol, byxor och klänning är vanliga plagg att kombinera på passande sätt. Ju mer slits, puff och bling en roll har, desto rikare är i regel rollen/har rollen varit.
Knektars tankar om andra
Gillets allierade
Hessbrännare
Hessbrännare likställs ofta med den fattigare klassen knektar, men ses också ned på för att vara mindre kulturella. Knektarna ser sig i regel som överlägsna och upplever hessbrännarnas stolthet och envishet som ett irritationsmoment. Ibland är det frustrerande att de inte inser hur bra gillets system är för dem.
Hessbrännare ses samtidigt som bra och billig arbetskraft. På håll kan vissa knektar känna viss avundsjuka över de starka band som går bortom thaler som finns mellan hessbrännare.
Falisier
Falisier ses ofta som kusinen från landet, och upplevs som mindre utvecklade både teknologiskt och kulturellt. Särskilt de mer “fria” delarna av falisi ses mer som rövarband än som en förebild för frihet. Många knektar ser också ned på att falisier uttalat använder sig av slavar.
Falisierna ses även som märkliga och något mindre pålitliga, inte minst då de har demokratiska processer i sina kompanier vilket gör att det inte går att lita på vem det egentligen är som bestämmer.
Skaegi
Skaegi ses ofta som att de har två sidor, där den ena är det okulturella och bakotsträvande packet i lägret, och den andra är det ofta skräckinjagande och pålitliga kämparna på slagfältet. Det är oftast svårt att relatera till eller lita på en skaegi innan en slagits vid deras sida.
Knektar ser ofta ned på skaegis samhällsstruktur med slavar, och tycker ofta att skaegis blot är både motbjudande och fel.
Gillesjorgaler
Gillesjorgaler likställs likt hessbrännare ofta med de fattigare knektarna.
Deras status baseras likt knektar ofta på vilket kontrakt de har och vilket kompani de tillhör, men stereotypen är ändå att de är betydligt lägre än knektarna även om de formellt har samma status.
Gillets fiender:
Cordover
Cordover ses som religiösa fanatiker, vilka blivit hjärntvättade för att tappa bort både sin individualitet och sitt fria tänkande. De ses som märkliga då de inte förstår sig på pengar och lever livet utan majoriteten av de ramar som gäller inom gillet.
Det är känt att hot om att beslagta deras jordpåsar, dränka dem eller bränna dem är några av de värsta sakerna som en kan göra mot en cordov då det är sätt att påverkar cordovernas möjligheter att få återfödas.
Förbundsjorgaler
Förbundsjorgaler ses ofta som att de blivit intvingade i ett avhumaniserande system, och det finns en blandning mellan att fördöma dem och att en upplever sig “befria” dem. Jorgalerna går dock oftast att kompromissa med.
Danna’gil
Danna’gil ses inte som mycket bättre än cordover, men de har en betydligt bättre förståelse för komplex teknologi. Det är även känt att de nära nog dyrkar sina gamla artefakter, vilket gör att en både kan hota och övertala danna’gil om en har tillgång till eller beslagtar danna’gilsk teknik.
De har också en intern racism baserat på renlighet i blod, och om en lyckas tillfångata ett helblod är de ofta mycket värda i förhandlingar.
Jorgaler
Här hittar du texten om det du behöver veta för att spela jorgal.
Eftersom vissa delar av fiktionen uppdaterats bör du läsa texten även om du spelat jorgal tidigare.
Om du ska spela jorgal bör du även läsa den övergripande texten om Gillet och knektar på denna sida.
Även de som inte ska spela jorgaler får läsa texten, men det är inget krav!
Skaegi
Här hittar du texten om det du behöver veta för att spela skaegi.
Eftersom vissa delar av fiktionen uppdaterats bör du läsa texten även om du spelat skaegi tidigare.
Om du ska spela skaegi bör du även läsa den övergripande texten om Gillet och knektar på denna sida.
Även de som inte ska spela skaegi får läsa texten, men det är inget krav!
Hessbrännare
Här hittar du texten om det du behöver veta för att spela hessbrännare.
Eftersom vissa delar av fiktionen uppdaterats bör du läsa texten även om du spelat hessbrännare tidigare.
Om du ska spela hessbrännare bör du även läsa den övergripande texten om Gillet och knektar på denna sida.
Även de som inte ska spela hessbrännare får läsa texten, men det är inget krav!
Falisier
Här hittar du texten om det du behöver veta för att spela falisie.
Eftersom vissa delar av fiktionen uppdaterats bör du läsa texten även om du spelat falisie tidigare.
Om du ska spela falisie bör du även läsa den övergripande texten om Gillet och knektar på denna sida.
Även de som inte ska spela falisier får läsa texten, men det är inget krav!